Notícies de benestar social a l'Ajuntament de Seva

Conclouen els tallers per a gent gran activa del curs 2018-2019

L’acte final va tenir lloc el passat dimarts 18 de juny a la tarda a Muntanyola.

La gent gran de Seva va participar, el passat dimarts 18 de juny, en l’acte de clausura dels tallers per a gent gran activa que han tingut lloc durant el curs 2018/2019 a diversos municipis que formen part de la Mancomunitat La Plana, entre els quals: Aiguafreda, Muntanyola, Sant Martí de Centelles, Santa Eulàlia de Riuprimer, Taradell, Tona, Seva i l’EMD Sant Miquel de Balenyà.

Aquests tallers, gestionats pel programa de dinamització de gent gran de la Mancomunitat La Plana, s’han realitzat durant 9 mesos –amb sessions setmanals a cada municipi–, i han girat al voltant de la psicomotricitat, l’estimulació cognitiva, la creativitat, els jocs de taula i la salut.

En l’acte de cloenda, que va tenir lloc a Muntanyola, es van reunir persones grans, tècnics, regidors i alcaldes, per tal d’acomiadar el curs. Durant la tarda, els participants van poder gaudir del monòleg Fota-li H, a càrrec de l’humorista osonenc Xevi Font. En acabar, es van repassar tots els tallers que s’han celebrat i es va agrair la dedicació del conjunt de talleristes.

 

Seva acull la gent gran de Malla en el I Intercanvi de Gent Gran

Una trentena de persones van participar en la jornada, que es va celebrar el passat 8 de maig

Seva va acollir el passat 8 de maig la gent gran de Malla, que va participar en el I Intercanvi de Gent Gran. El projecte tenia per objectiu promoure l’intercanvi entre aquest col·lectiu per tal de compartir experiències i, alhora, donar a conèixer el municipi.

Durant la jornada es va visitar el Museu de la Forja on Rosana Franquesa, regidora de Serveis Socials de Seva, va donar la benvinguda als assistents. La visita va continuar pel nucli històric del municipi, que va permetre explicar la història dels espais i els edificis més emblemàtics del nostre poble fins a finalitzar als Jardins dels Sors. La trobada va acabar amb la visita a una exposició de manualitats a càrrec del Taller de treballs manuals, i amb un berenar de germanor.

Aquesta trobada es tornarà a realitzar a la tardor, quan la gent gran de Seva visitarà el municipi de Malla.

 

 

Seva acull una xerrada sobre mesures d’estalvi a la llar i el Bo Social

L’acte va servir perquè els 15 assistents prenguessin consciència sobre petits canvis als domicilis que poden comportar un estalvi anual significatiu

La Sala Polivalent de Seva va acollir el dimecres 10 d’abril una xerrada sobre “Mesures d’estalvi a la llar i el Bo Social”, que va comptar amb una quinzena d’assistents. Tots ells i totes elles van poder resoldre alguns dubtes sobre la factura elèctrica, la potència contractada, les tarifes i les diferències entre les companyies subministradores; així com descobrir les diferències de consum elèctric dels aparells i electrodomèstics de les llars. L’activitat va anar a càrrec dels tècnics de l’Agència Local de l’Energia d’Osona, del Consell Comarcal d’Osona. Els assistents també van rebre una sèrie de consells i recomanacions per estalviar energia a les llars.

 

Xerrada sobre Mesures destalvi a la Llar Seva 2019

La consellera Alba Vergés visita el nou Consultori mèdic local de Seva

L’acte, que tindrà lloc el 29 de març, també comptarà amb la presència de representants de la Regió Sanitària de la Catalunya Central  

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, visitarà Seva el divendres 29 de març amb l’objectiu de conèixer el municipi i visitar les noves instal·lacions sanitàries. Vergés farà una primera parada a l’Ajuntament, on firmarà el llibre d’honor i, després, es desplaçarà a les noves instal·lacions del Consultori mèdic local de Seva, situat al Passeig Rafael Casanova, 3, i que va començar a oferir el seu servei el 14 de març. A l’acte també hi seran presents la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Núria Puig, i la cap de la unitat de Planificació de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Remei Juncadella, entre altres membres de l’Institut Català de la Salut.  

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha estat convidat a l’acte del 29 de març però, per motius d’agenda, no podrà assistir-hi.  

 

Alba Verges Bosch.jpg 902369396

 

La consellera Alba Vergés visita el nou CAP

L’acte, que tindrà lloc el 29 de març, també comptarà amb la presència de representants de la Regió Sanitària de la Catalunya Central 

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, visitarà Seva eldivendres 29 de març amb l’objectiu de conèixer el municipi i visitar les noves instal·lacions sanitàries. Vergés farà una primera parada a l’Ajuntament, on firmarà el llibre d’honor i, després, es desplaçarà a les noves instal·lacions del CAP, situat al Passeig Rafael Casanova, 3, i que va començar a oferir el seu servei el 14 de març. A l’acte també hi seran presents la gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Núria Puig, i la cap de la unitat de Planificació de la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Remei Juncadellaentre altres membres de l’Institut Català de la Salut. 

El president de la Diputació de Barcelona, Marc Castells, ha estat convidat a l’acte del 29 de març però, per motius d’agenda, no podrà assistir-hi. 

[Nota informativa] A partir del dijous 14 de març entra en funcionament el nou CAP

El Centre d'Atenció Primària està situat al Passeig Rafael Casanova, 3. El servei estarà operatiu a partir de la tarda d’aquest mateix dia. 

Al consultori hi visiten la metgessa de família, la infermera, la pediatra i altres professionals sanitaris per satisfer les consultes mèdiques dels usuaris. Consta de diverses sales de consulta pels metges i infermeres, a més de recepció, sala d’espera i lavabos.

 

WhatsApp Image 2019 03 14 at 13.48.11 WhatsApp Image 2019 03 14 at 13.33.39 1

WhatsApp Image 2019 03 14 at 13.33.39 3 WhatsApp Image 2019 03 14 at 13.33.39 4 WhatsApp Image 2019 03 14 at 13.33.39 5

 

 

 

 

La residència Els Bons Amics estrena nova porta d’entrada

El darrer treball ha consistit en la substitució de la porta per una nova d’alumini, material que ofereix resistència i capacitat d’aïllament

La residència Els Bons Amics continua amb la important renovació per tal que sigui un equipament més funcional tant pels usuaris com pels treballadors. El darrer treball ha consistit en la substitució de la porta d’entrada, ja que l’anterior presentava un alt nivell de desgast causat pel pas del temps. L’actual porta és d’alumini -color fusta-, i millora l’estanqueïtat i visió en el rebedor, espai on els avis de la residència hi passen moltes estones. Al mateix temps, resulta útil per la seva resistència i capacitat d’aïllament.

Aquesta actuació s’emmarca dins el procés de millora de la residència, que va començar fa uns mesos. L’anterior treball a la substitució de la porta va consistir en el condicionament del pati exterior, on es van col·locar unes plaques de gespa natural i graveta al voltant de la taula de pedra. A principis de 2018, la residència també va gaudir d’algunes reestructuracions en els seus espais i serveis. En aquesta línia, es va adequar la cuina, les dues habitacions del primer pis, la sala d’infermeria, la compra de nous llits articulats, una assecadora de roba i un escalfador de menjar. També es van actualitzar els protocols, registres i nous plans de la residència, i el repàs i reclamació de noves ajudes tècniques segons les necessitats de la gent gran. Pel que fa al jardí, es van fer algunes millores amb els diners recaptats durant la Festa Major.

 

WhatsApp Image 2019 03 12 at 18.38.52

Els infants i avis de Seva estrenyen llaços amb un nou projecte intergeneracional

La residència Els Bons Amics i l’Escola Bressol es reuneixen setmanalment per compartir moments, experiències i activitats on els més grans i els més menuts del poble són els protagonistes

Interactuar i relacionar-se tot creant vincles intergeneracionals és l’objectiu principal del nou projecte entre la residència d’avis Els Bons Amics i l’escola El Bressol. Aquesta iniciativa, que es va engegar a finals de 2018, és un punt de trobada on els avis i els nens del municipi poden compartir experiències, jugar i realitzar activitats a l’aire lliure, entre altres propostes.

El projecte neix a través de les trobades puntuals que feien la residència i l’escola durant el Nadal, Carnestoltes o Sant Jordi. Les dues directores dels centres van veure en aquestes trobades una oportunitat d’estrènyer encara més els llaços entre aquests dos col·lectius. D’aquesta manera, ara els 12 avis i àvies de la residència i els 23 infants de l’escola participen cada setmana en aquestes trobades intergeneracionals. Normalment s’ajunten a l’Escola Bressol ja que és un espai ampli tot i que, si el dia acompanya, també aprofiten per conèixer l’entorn natural de Seva.

Rosana Franquesa, regidora de Benestar social, explica que “durant les trobades, a més de compartir espais i experiències, també s’hi treballen valors com la col·laboració, l’efectivitat i la motivació”. En aquest sentit, les persones grans poden fins i tot millorar el seu benestar, la depressió, la motivació i l’autoestima, mentre que els més menuts amplien el seu coneixement i la seva percepció de la vellesa, tot establint uns vincles emocionals que s’enforteixen en cada sessió. “En aquestes trobades no només expressen les paraules, sinó també les mirades i els gestos. És molt bonic veure com aquests dos col·lectius, amb tants anys de diferència, poden arribar a entendre’s tan bé”, explica Franquesa.

Davant dels bons resultats, els dos centres han fet un pas més i han proposat a l’Escola Universitària d’Infermeria i Teràpia Ocupacional (EUIT), adscrita a la UAB, estudiar els beneficis d’aquest tipus d’activitats. En aquesta línia, hi ha diversos estudis que constaten l’impacte positiu d’aquestes activitats intergeneracionals pel que fa a l’adquisició de competències útils per a la vida i també per construir vincles de participació social.

L’Ajuntament de Seva felicita als dos centres per haver creat aquest projecte tan interessant i enriquidor gràcies als valors que transmeten aquestes trobades. “La col·laboració, l’efectivitat, la motivació i el respecte són uns valors que han de formar part del nostre dia a dia per avançar com a societat”, explica Franquesa.

 

IMG 20181029 104615 IMG 20180611 110815

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De dilluns a divendres de 9,00h a 14,00h

-Dilluns i dijous de 15,30h a 19,00h

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

vigilantnit@gmail.com

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Facebook

 

Twitter

Instagram - #WebSeva