Setmana Internacional del Compost

Divendres, 30 d'abril de 2021 a les 00:00

Del 2 al 8 de maig de 2021 té lloc una nova edició de la  Setmana Internacional del Compost.

És una iniciativa que se celebra a diferents països per promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

La temàtica d’enguany es basa en el cicle de la matèria orgànica i l’eslògan és  “Conrea, menja, composta, fertilitza, conrea...”, valoritzant la matèria orgànica i convertint-la en compost, que és utilitzat com a fertilitzant afavorint sòls més sans que produiran aliments que, un cop consumits, poden generar nous residus que es tornen a compostar, començant de nou el cicle.

La Mancomunitat La Plana porta a terme el projecte de promoció del compostatge casolà des de l’any 2000 i celebrem aquesta setmana posant a l’abast de la ciutadania informació, recursos i consells per difondre els beneficis del compost.

  Taller gratuït de compostatge casolà. Dijous 6 de maig a les 19 h a l’Espai Muriel Casals de Tona. Obert a tota la ciutadania dels municipis mancomunats que vulguin iniciar-se o aprofundir en el compostatge que es pot fer a casa. Cal inscripció prèvia. Més informació (https://www.mancoplana.cat/actualitat/noticies/taller-de-compostatgecasola.html)

  Assessorament sobre compostatge casolà. S’ofereix suport i visites als compostaires per ajudar-los en el procés i resoldre dubtes. (https://www.mancoplana.cat/93-arees/medi-ambient/assessorament-sobre-compostatge.html)

  Lliurament de poda, préstec de biotrituradora, venda de compost i compostadors.

(https://www.mancoplana.cat/93-arees/medi-ambient/lliurament-de-poda.html)

  Planta de gestió de la matèria orgànica. Instal·lació de recepció i tractament de la fracció orgànica on s'obté compost d'alta qualitat. És possible adquirir-lo, en sacs de 25 Kg o a granel (https://www.mancoplana.cat/93-arees/medi-ambient/venda-decompost.html). Vídeo de la planta de compostatge de la Mancomunitat

(https://youtu.be/mSOtSUwBWTw)

  Projecte de compostatge escolar. El Servei d’Educació Ambiental dinamitza projectes educatius sobre el compostatge i l’hort escolar. El curs passat es va editar el dossier didàctic Com pots fer compost, amb un recull d’activitats per primària. (https://escolesmancoplana.wordpress.com/com-pots-fer-compost/)

  Exposició La matèria orgànica. Exposició informativa que té per objectiu acostar la temàtica del cicle de la matèria orgànica i el compostatge a la ciutadania. Consta de tres casetes de cartró, en què els visitants poden entrar i llegir els consells. (https://www.mancoplana.cat/93-arees/medi-ambient/prestec-de-materials-i-recursoseducatius.html)

En aquesta edició 2021, l’Agència de Residus de Catalunya promou el sorteig Fem compost on es proposa publicar fotografies a Instagram sobre la temàtica del compost amb les etiquetes #ICAWsorteig i #ICAW2021. Entre els participants, es sortejaran tres cistelles de fruites i verdures ecològiques fertilitzades amb compost.

Sempre és un bon moment per començar a fer compostatge i reduir els residus.

Darrera actualització: 30.04.2021 | 16:15

Imatges

compost