Notícies relacionades amb l'Ajuntament de Seva

Entrevista a Cora Oriol: "Les portes del punt són obertes sempre!"

Des del 30 de novembre, la Cora Oriol s'ha tornat a fer càrrec del Punt Jove de Seva, on ja hi va ser 3 anys. Coneixem una mica més sobre el seu retorn, les motivacions i les activitats que es preparen per l'any 2021 parlant amb ella!

  • Com afrontes aquesta nova etapa al punt jove? Quina motivació t’ha fet tornar?

Tot es mou. Sempre. I encara que he tornat, sento que en certa manera no he retornat al lloc d’abans. Tot i que hi ha projectes que han continuat, d’altres que hi havia en el tinter s’han construït, en alguns se’ls ha d’acabar de donar forma, i segur que en naixeran més de noves inquietuds o de noves necessitats. I és que jo he fet parada però Joventut ha continuat, i tant la regidoria com la part tècnica del servei de joventut ha seguit a peu de canó, i s’han tingut que reinventar moltíssim i de forma ràpida. Han fet una gran feina. I és que la COVID-19 ha fet evident el canvi constant al que em referia al principi.

Quan vaig tenir l’oportunitat de tornar, em va començar a ressonar una frase de l’últim llibre que he llegit, és un aprenentatge que fa la Haru, la protagonista de l’obra de Flavia Company, que diu ‘qui fuig tard o d’hora ha de tornar per marxar’. Òbviament, no se’n pot dir fugida de la meva parada però no era el final que volia en la meva etapa a Joventut. I doncs, ara he tornat per agafar el relleu dels nous avenirs i desitjo que quan s’hagi d’escriure el desenllaç, sigui el millor per a tots.

En referència a la segona pregunta, també haig de dir que m’agrada treballar amb les persones joves. Em recorden coses que no m’agradaria oblidar per gran que em faci. A més, alimenten la meva part ‘forever young’ i m’ensenyen un munt de coses. És d’agrair.

  • De quins serveis poden gaudir als joves que decideixin adreçar-se al Punt Jove?

En aquest moment els projectes engegats són l’Aula d’Estudi, els dimarts i els dijous, en què diferents grups de joves repartits en diferents franges horàries per tal de respectar els grups bombolla i els diferents protocols de salut, disposen d’un espai d’estudi ja sigui per estudiar o fer els deures, per reforçar els temes amb els que tenen més dificultat o per aprendre de forma no tant acadèmica. També es juga. Tot depèn del que vulguin fer, de la feina que tinguin les persones que venen aquella setmana, de les propostes que facin...intentem que hi hagi temps per tot.

Els dimecres i divendres de 16 a 19h és l’horari d’obertura del Punt Jove. En aquests moments s’ha de demanar cita prèvia per poder venir, i així es pot garantir l’espai a aquella persona o grup bombolla. Però la idea es que vinguin a proposar coses, a informar-se o apuntar-se a les activitats o projectes que hi ha al moment; que els puguem acompanyar en els dubtes o decisions que els sorgeixin ja sigui en àmbit acadèmic, laboral, personal o social; sovint també hi ha activitats programades, algunes d’elles giren al voltant de diferents temàtiques de Dies Mundials; o també és un espai que es posa a disposició dels joves perquè puguin venir a jugar (hi ha diferents jocs de taula i ordinadors), a crear o simplement a estar.

  • Quines activitats heu plantejat per aquest Nadal?

Doncs com tot just acabo d’aterrar, encara està tot una mica a l’aire...però tot i que es mantindrà tant l’Aula d’Estudi com el Punt Jove, també aprofitarem el mes de desembre per fer un arbre un tant especial. La proposta és un fer un arbre de cartró o algun material que puguem reciclar i penjar-hi els bons auguris, els desitjos i les esperances. És a dir, encara que les persones joves seran les encarregades de fer l’arbre i recollir, escriure i penjar els desitjos, la intenció és que la participació s’estengui a tot el municipi.      
La idea és posar la mirada a allò col·lectiu que tant ens manca aquest any, i que sembla que s’allargarà al que ve. És a dir, es vol trencar amb el distanciament social que tenim a l’ordre del dia, però d’una manera segura per a tothom i respectant tots els protocols.

I tot i que encara es desconeix el ‘timing’ i la manera en què recollirem els desitjos (via xarxes socials, en bústies improvisades, etc.), l’única condició és que el beneficiari dels bons auguris o desitjos no sigui només la persona que l’escriu. M’explico, es tracta de que et prenguis un moment per dedicar els teus desitjos a algú, a un grup de persones o en general. Com un exercici per desenfocar-te i poder conèixer o construir desitjos compartits. Crec que si funciona, pot ser molt bonic.

  • Quins són els objectius del Punt Jove de cara al 2021?

A dia d’avui jo destacaria els següents: Poder fer una segona edició del Fem-ho Jove, un projecte d’aprenentatge-servei on els joves que participen realitzen activitats i tasques pel municipi, i a canvi se’ls ofereix espais i alternatives de lleure i oci. Aquest any ha tingut bona acollida i una valoració molt positiva, així que esperem que el 2021 continuï. També es vol donar continuïtat al projecte de Càpsules Esportives un projecte socioeducatiu que es basa en l’activitat física i esportiva, ressaltant-ne el potencial lúdic i cohesionador per promoure convivència i socialització entre les persones joves. Esperem que les condicions COVIDianes de l’any que ve ens permetin fer-lo sense aturades.      
Un altre objectiu es fer l’Estiu Jove, projecte de dinamització de lleure educatiu durant el mes de juliol que ja fa anys que està establert, i en què s’hi encabeix la tradicional Setmana de Joventut en què se’n destaca el treball conjunt amb l’entitat juvenil KEG. Esperem que el 2021 puguin tornar activitats i esdeveniments que aquest any no s’han pogut fer, i poder fer més participatiu l’estiu.   
A nivell més de Punt Jove, hi ha l’objectiu de continuar amb el projecte transversal 3 voltes. En que s’analitzen les instal·lacions juvenils i les activitats que s’hi ofereixen a través de la perspectiva de gènere per tal de poder crear un nou projecte de Punt Jove i millorar-ne l’accessibilitat. I també hi ha l’objectiu de seguir-nos formant en l’acompanyament i posar el focus en la orientació acadèmica.

  • Com faries una crida per animar als joves a venir al Punt?

Doncs dient-los que vinguin i proposin. Ja que ells són els que donen sentit a la nostra feina, així que la nostra intenció es poder donar resposta a allò que se’ns demani.
Que en formin part, i que junts puguem fer un poble més participatiu.

Les portes són obertes!!!

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De setembre a juny: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns i Dijous de 15,30h a 19h.

-Juliol: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns de 15,30h a 19h.

-Agost: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h.

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

guardiamunicipal@seva.cat

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Telegram

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter