Notícies de cultura i festes de l'Ajuntament de Seva

Les columnes de Seva participen a la Marxa del Vigatans d'aquest divendres

20160907Marxavigatans

Les dues columnes municipals, la de Seva i la de S.M. Balenyà, participaran aquets divendres 9 al vespre a la Marxa dels Vigatans 2016 de Vic.

Aquest divendres 9 de setembre se celebra la Marxa dels Vigatans per commemorar la Diada Nacional de Catalunya. Un any més, Seva i S.M. Balenyà hi participarem de forma conjunta i agermanada, amb dues columnes que seran presidides per dos il·lustres personatges protagonistes de la Guerra de Successió: Antoni Desvalls i de Vergós -Marquès de Poal- i la seva germana, Manuela Desvalls i de Vergós.

20160907Marxavigatans2

Què és la Marxa dels Vigatans?

La Marxa dels Vigatans és una festa de llibertat. Commemora els fets del 1705-1714 i reivindica la necessitat de recuperar les llibertats nacionals. Sota la imatge simbòlica d’una gran feix de llum, l’espectacle compte amb la direcció artística dels Comediants i és un gran acte de participació col·lectiva. Representa també el compromís amb la memòria dels homes i dones que, de forma anònima, van dedicar i dediquen el seu temps a fer créixer el país que volem, sempre millor.

El repte d’enguany

Òmnium Cultural Osona, entitat organitzadora, planteja un repte únic: Il·luminar la plaça Major de Vic. Per aconseguir-ho, tots els participants a la columna de Seva i Sant Miquel de Balenyà col·laboraran en il·luminar amb una torxa la plaça Major de Vic.

Les columnes de Seva i Sant Miquel de Balenyà (juntament amb les de Taradell, Santa Eugènia de Berga i Viladrau) ens trobarem davant de l’edifici El Sucre de Vic a les 20.15h o qui vulgui directament a la plaça de la Catedral a les 20.30h, allà iniciarem la marxa de torxes fins a la plaça Major, on començarà l’espectacle a les 21:30. L’entrada a plaça la realitzarem pel carrer de la Ciutat.

Animeu-vos a participar!

Així que, un any més, us animem a tots i a totes a participar el proper 9 de setembre als actes de commemoració de la Diana Nacional de Catalunya que organitza Òmnium Cultural Osona, amb la participació de les Columnes d’arreu de la comarca.

Per participar-hi cal que us inscriviu a la pàgina web www.marxadelsvigatans.cat o que ens escriviu a l’adreça electrònica Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Antoni Desvalls i de Vergós (Marquès de Poal) va ser Comandant en Cap de de totes les tropes austriacistes de fora Barcelona. El 1714 capitanejà una important força militar encarregada de trencar el setge que les tropes borbòniques mantenien a Barcelona. Durant aquesta campanya participà en diferents accions i moviments estratègics per nombroses poblacions catalanes. Concretament, consta que entre finals de març i principis d’abril de 1714 es va establir a Seva amb un exèrcit d’entre 2.000 i 4.000 combatents.

Manuela Desvalls i de Vergós, germana d’Antoni, monja del monestir de Santa Maria de Vallbona, va participar activament a la causa austriacista durant la Guerra de Successió. Manuela es va vincular al cos d’espionatge i es va dedicar a copiar papers, a fer circular missatges i a facilitar informació reservada. Manuela, des dels seu monestir, va continuar fent aquesta feina silenciosa inclús després de 1714, donant sortida a documents que aguanten la feble i declinant resistència dels catalans.

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De dilluns a divendres de 9,00h a 14,00h

-Dilluns i dijous de 15,30h a 19,00h

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

vigilantnit@gmail.com

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter