Notícies de medi ambient de l'Ajuntament de Seva

L’ajuntament de Seva ha posat en marxa tot l’operatiu necessari per fer front a les possibles incidències per la nevada

Amb motiu de les baixes temperatures que s’estan portant a terme i que s’esperen per a les properes jornades i la previsió de nevades a cotes baixes, l’Ajuntament de Seva ha posat en marxa un dispositiu per poder donar una resposta ràpida en cas que calgui actuar al territori tenint de guàrdia part de la brigada avui dissabte i demà diumenge.

L’Ajuntament ha distribuït i seguirà distribuint sal en punts concrets per garantir la circulació en cas necessari. Fins ara, la nevada no ha provocat incidències en la mobilitat del trànsit i la maquinària municipal segueix treballant per netejar les vies.

Diumenge la distribució geogràfica de la nevada serà en els extrems sud-est i nord d'est del principat fins al vespre amb uns possibles gruixos de 5 cm en cotes al voltant de 400 metres localment per sota d'aquesta cota. Les comarques més afectades seran en l'extrem sud Montsià, Baix Ebre i Terra Alta i al nord les comarques Ripollès, Osona, Garrotxa i Alt Empordà remarcant en aquesta darrera la incidència a La Jonquera i l'AP-7.

Es recomana limitar la mobilitat i no acostar-se a les zones afectades per nevades. En cas de necessitat de desplaçament, cal recordar l'ús de les cadenes. Es demana especial precaució per la possibilitat de gelades amb el consegüent risc per la circulació viària.

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions per nevades a l'enllaç http://interior.gencat.cat/nevades

Risc de nevada el dissabte 9 de gener

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha actualitzat la situació de PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya (NEUCAT) d’acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que se'n poden derivar.

El Servei Meteorològic de Catalunya informa que s'amplia la previsió de nevades, i en el cas concret de Seva, el dissabte dia 9 de gener es trobarà en situació de risc moderat. La previsió es que puguin arribar a acumular-se gruixos d'entre 10 i 20 cm de neu, pel que es demana molta precaució i evitar sempre que sigui possible la circulació tant de vehicles com de persones. Davant d’aquesta situació, els serveis municipals, la Policia Local i el Cos de Protecció Civil estan coordinats per fer front a les possibles inclemències meteorològiques.

 • Consells d’autoprotecció en cas de nevades i glaçades.
 • Consells d’autoprotecció en cas d’onada de fred.

Cartell neucatCartell OnadesFred CAT

S'activa el PROCICAT en fase d'alerta per onada de fred

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) comunica que, en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'activa en fase d'alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de fred.

Malgrat l'onada de fred es produirà principalment a les cotes altes del Pirineu i Pre-Pirineu durant els 3 propers dies, es poden produir temperatures extremes a comarques de l'interior i del prelitoral central durant la nit i fins a mig matí.

Més informació:

- Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
- Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
- Consells d’autoprotecció per a la població: interior.gencat.cat/onadadefred

Arranjaments de camins locals

S'han iniciat els treballs d'arranjament de diversos ca­mins rurals malmesos d'acord amb el Pla de Prevenció d'Incendis Forestals, a través d'una subvenció de Dipu­tació de Barcelona

 

L'actuació té per objectiu resoldre el deteriorament dels camins millorant l'anivellat i el compactat, a més de portar a terme una neteja forestal de les vores per disminuir el risc en cas d'in­cendi. En concret, s'ha arranjat el camí de Can Vives a Casanova de la Costa, el camí del pantà de Valldoriola, el camí dels Roures a la Urb. Serrabardina, el camí de l’Albareda a l'Aranyó, el camí de Casa Nova del Montanyà a la Font de l'Òbit i el camí de la Frau. Amb un total de 12,90 km executats i un cost de 13.009,24 € 

A més, a través d’una altra subvenció del Pla de millora de camins de Diputació de Barcelona s'ha arranjat el camí de Can Roca a la Torre de l’Amat i el camí de la Bellida a les piscines municipals, amb un cost de 10.264,55 €. 

Les més de cent empreses que participen a Pro-energia Osona tindran un estalvi del 15% respecte els preus actuals d’electricitat

Després de realitzar els informes corresponents, més de cent empreses que participen al projecte Pro-energia Osona podran estalviar-se en conjunt uns 157.000 euros, un 15%respecte als preus que tenen actualment. 

Electra i Peusa són les comercialitzadores guanyadores del concurs de compra agregada d’energia que es va resoldre aquest dimarts 1 de desembre. 

Els nous preus suposaran un estalvi del 15% per als membres actuals del grup de compra, més de 31.000 euros en total. A més, el 44% dels punts de subministraments poden obtenir una rebaixa en el cost de la potència contractada. 

Val a dir que el 13% del total d’empreses que obtindran un estalvi energètic amb el projecte Pro-energia Osona són dels municipis de la Mancomunitat La Plana, el 45,2%són de Vic; el 18,2% de Manlleu; el 12,1% de la Vall del Ges i el 8,7% del Lluçanès. 

Al concurs de compra agregada d’energia de Pro-energia Osona hi van participar 11comercialitzadores. Per valorar les propostes que van presentar totes elles i analitzar-les es va constituir una comissió formada per una tècnica de promoció econòmica de Creacció, una tècnica de promoció econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, un tècnic de l’Agència local d’energia d’Osona del Consell Comarcal, un empresari de les associacions empresarials adscrites al programa i un tècnic expert extern (GCT Plus).

El projecte Pro-energia Osona pretén donar servei i unificar esforços davant d’una qüestió. complexa com és l’energia, i treballar perquè les empreses d’Osona disposin d’una correcta i òptima contractació energètica i obtinguin el millor preu del moment i amb energia 100% verda (d’origen renovable).Atès que un dels reptes del territori és la competitivitat empresarial, una òptima contractació d’energia causa un impacte directe en el compte de resultats de les empreses, fet que es tradueix en un estalvi econòmic. Aquest projecte compta amb el suport econòmic del servei de teixit productiu de la Diputació de Barcelona. 

Per més informació sobre el projecte i el funcionament del grup, contacta al 648447270 o envia un correu electrònica a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

Buidatge de l’antic dipòsit controlat de terres i runes del Pinós

Aquest mes de setembre s’han reiniciat els treballs de buidatge de l’antic dipòsit de terres i runes de la construcció situat al Pinós, sector urbanitzacions a tocar d’Aiguafreda. Es preveu que aquests treballs durin un any i mig i s’enretirin uns 318.000 m3 de runes. La responsabilitat d’aquests treballs s’ha traslladat del Departament de Carreteres a l’Agència Catalana de Residus, l’empresa contractada perfer la direcció d’obres és Tinsa i la contractada per fer el transport dels materials és Tradeinsa, vinculada al dipòsit de runes on es porta, a Castellar del Vallès.

Aquest buidatge, que es va iniciar ja fa gairebé tres anys, quan de fet s’estava en ple procés de restauració, s’emmarca dins d’una situació de perill pels moviments que es produeixen al talús de la muntanya i que afecten directament la C-17. Des del govern de la Generalitat es va prendre la decisió de buidar material per treure pes a aquest talús i es va decretar una situació d’emergència. Fins avui s’han extret unes 200.000 tones i es controlen aquests moviments tant mitjançant aparells situats allà mateix com amb fotografies preses per satèl·lit diàriament.

En aquesta segona fase de buidatge, s’han acordat un seguit de reunions, entre representants de l’Agència Catalana de Residus, dels veïns de Can Garriga, de l’Ajuntament i el Cap d’obres, per controlar que es segueixin els protocols que marca la normativa i minimitzar les molèsties als veïns (pols, sorolls, trànsit de camions...), així com esclarir qualsevol dubte o incidència que pugui sorgir (tipus de material que surt del dipòsit, anàlisi dels vapors que surten per les “xemeneies”...). Aquestes reunions es faran un cop cada dos o tres mesos i són la millor manera per aconseguir que estiguem tots ben informats.

Episodi d'alta contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat un episodi ambiental per alta contaminació atmosfèrica per partícules PM10 a tot Catalunya a causa de la presència d'una intrusió de pols africana.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d'ahir, 21 d'octubre, va ser superior al valor de 80 µg/m³ en més d'una estació de mesurament de la XVPCA i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 µg/m³ durant el dia d'avui.


Reduir la generació i la resuspensió

L'episodi d'alta contaminació per partícules PM10 suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

 • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
 • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
 • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
 • Utilitzar el cotxe compartit.
 • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
 • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
 • Regular la climatització de les llars.
 • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
 • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
 • Col·laboració municipal

A més d'adoptar les principals mesures i recomanacions per tal de reduir l'exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l'aire, podeu seguir l'estat de l'avís a airenet.gencat.cat.

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De setembre a juny: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns i Dijous de 15,30h a 19h.

-Juliol: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns de 15,30h a 19h.

-Agost: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h.

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

guardiamunicipal@seva.cat

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Telegram

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter