Notícies de medi ambient de l'Ajuntament de Seva

Buidatge de l’antic dipòsit controlat de terres i runes del Pinós

Aquest mes de setembre s’han reiniciat els treballs de buidatge de l’antic dipòsit de terres i runes de la construcció situat al Pinós, sector urbanitzacions a tocar d’Aiguafreda. Es preveu que aquests treballs durin un any i mig i s’enretirin uns 318.000 m3 de runes. La responsabilitat d’aquests treballs s’ha traslladat del Departament de Carreteres a l’Agència Catalana de Residus, l’empresa contractada perfer la direcció d’obres és Tinsa i la contractada per fer el transport dels materials és Tradeinsa, vinculada al dipòsit de runes on es porta, a Castellar del Vallès.

Aquest buidatge, que es va iniciar ja fa gairebé tres anys, quan de fet s’estava en ple procés de restauració, s’emmarca dins d’una situació de perill pels moviments que es produeixen al talús de la muntanya i que afecten directament la C-17. Des del govern de la Generalitat es va prendre la decisió de buidar material per treure pes a aquest talús i es va decretar una situació d’emergència. Fins avui s’han extret unes 200.000 tones i es controlen aquests moviments tant mitjançant aparells situats allà mateix com amb fotografies preses per satèl·lit diàriament.

En aquesta segona fase de buidatge, s’han acordat un seguit de reunions, entre representants de l’Agència Catalana de Residus, dels veïns de Can Garriga, de l’Ajuntament i el Cap d’obres, per controlar que es segueixin els protocols que marca la normativa i minimitzar les molèsties als veïns (pols, sorolls, trànsit de camions...), així com esclarir qualsevol dubte o incidència que pugui sorgir (tipus de material que surt del dipòsit, anàlisi dels vapors que surten per les “xemeneies”...). Aquestes reunions es faran un cop cada dos o tres mesos i són la millor manera per aconseguir que estiguem tots ben informats.

Episodi d'alta contaminació atmosfèrica a tot Catalunya

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha declarat un episodi ambiental per alta contaminació atmosfèrica per partícules PM10 a tot Catalunya a causa de la presència d'una intrusió de pols africana.

La mitjana diària dels nivells de PM10 durant el dia d'ahir, 21 d'octubre, va ser superior al valor de 80 µg/m³ en més d'una estació de mesurament de la XVPCA i, la previsió a 24 hores indica que els nivells de PM10 es mantindran elevats i es podria superar el valor diari de 50 µg/m³ durant el dia d'avui.


Reduir la generació i la resuspensió

L'episodi d'alta contaminació per partícules PM10 suposa gestionar la velocitat a les vies ràpides, a través del Servei Català de Trànsit, informar la població perquè utilitzi els transports públics si s'ha de desplaçar, emetre consells generals a través del CECAT i de l'ATM, a més d'instar les activitats cimenteres a reduir les emissions i als municipis a restringir les actuacions que generen partícules, com determinades obres.

En concret, es recomana a la ciutadania:

 • Realitzar els trajectes a peu o amb bicicleta escollint carrers poc freqüentats pel trànsit.
 • Utilitzar el transport públic en la mesura del possible.
 • Reduir els desplaçaments amb vehicle privat. Si és possible, treballar a distància, variar l'horari de feina a canvi de viatjar amb transport públic, treballar en un altre lloc de l'empresa, més a prop de casa, etc.
 • Utilitzar el cotxe compartit.
 • Realitzar una conducció eficient. Arrencades suaus, reduir la velocitat, utilitzar el fre motor, evitar accelerades i frenades brusques, etc.
 • En el cas de disposar de diferents vehicles, utilitzar el que produeixi les emissions més baixes.
 • Regular la climatització de les llars.
 • Assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions de combustibles fòssils en el cas que encara estiguin engegades.
 • Limitar la crema de rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.
 • Col·laboració municipal

A més d'adoptar les principals mesures i recomanacions per tal de reduir l'exposició a la contaminació i els riscos per a la salut derivats de la contaminació de l'aire, podeu seguir l'estat de l'avís a airenet.gencat.cat.

El Grup Pro-Energia d’Osona engega el procés per la segona subhasta energètica

L'any 2019, aquest grup d'administracions públiques i entitats empresarials de la comarca es van unir amb l'objectiu d'aconseguir que les empreses d'Osona poguessin accedir a l'energia renovable a un preu molt més assequible, creant el Grup de Compra Agregada d'Osona.

Així, durant el 2019 es van licitar els 4 lots a les comercialitzadores que van oferir els millors preus i l'èxit d'aquesta primera licitació ha portat al grup a començar el procés per dur a terme una segona licitació durant aquest 2020.

El grup està treballant i centrant esforços per assentar un model d'ús sostenible de l'energia dins de l'àmbit comercial i industrial.

Per a més informació es pot trucar al telèfon 648 447 270 o enviar un correu electrònic a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

 

Seva ja compta amb la segona minideixalleria

Des de fa unes setmanes, a l’àrea d’emergència del Pinós s'hi ha instal·lat una nova minideixalleria. Sol·licitada a través de la Mancomunitat La Plana, la minideixalleria és una instal·lació fixa oberta les 24 h del dia els 365 dies a l’any, que disposa de set bústies independents per aportar-hi 7 tipus diferents de residus:

 • CD/DVD (CD/D)
 • cartutxos d'impressora
 • aparells elèctrics i electrònics
 • piles (convencionals, alcalines, botó) i bateries de mòbil
 • esprais
 • bombetes de baix consumtitle
 • bombetes halògenes

Així doncs, per poder reciclar més fàcilment aquests petits residus especials de manera que siguin gestionats correctament contribuint a preservar el medi ambient, cal que les porteu a la nova instal·lació.

D’aquesta manera, amb la incorporació d’aquesta nova minideixalleria a les urbanitzacions, Seva compta amb dues unitats, després que s’instal·lés la primera a la Plaça de la Creu el 2011, fent possible cada vegada més, la millor gestió de les deixalles que generem en general i que tinguem un poble cada dia més cívic, més net i més respectuós amb l’entorn en el que vivim.

Activació de l’inuncat en fase d’alerta

Es comunica que en base a les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic  de Catalunya i per les afectacions que es preveu que se'n poden derivar, s'ha activat el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) en fase d'ALERTA.

Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de migdia de demà divendres es poden superar els 40 mm en 30 minuts d'intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al Sud de Barcelona. A la resta del territori es poden superar els 20 mm en 30 miinuts d'intensitat de pluja. Els xàfecs sovint aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que puntualment es produeixi algun fenomen de temps violent. La distribució geogràfica del fenomen dins la zona avisada serà de caràcter extens.

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions municipals vinculades a l'INUNCAT a http://interior.gencat.cat/inundacions

Per obtenir més informació:

- Predicció i SMP:http://www.meteo.cat/prediccio/general

- Predicció municipal:http://www.meteo.cat/prediccio/municipal

- Incidències viàries:http://cit.transit.gencat.cat

- Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat

 

I 75300 INICI ACTIVAT INUNCAT 202008271153 page 0002I 75300 INICI ACTIVAT INUNCAT 202008271153 page 0003

A Seva fem compostatge casolà

De manera complementària a la recollida selectiva i al porta a porta, l’Ajuntament de Seva vol promoure el compostatge casolà a través de compostadors, conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, un projecte que s’està portant a terme des de l’any 2000.

El compostatge casolà és la transformació de la matèria orgànica de la cuina, del pati o de l’hort, al mateix lloc on es produeix, evitant els desplaçaments i gràcies al treball de petits microorganismes (bacteris, fongs i actinomicets) i altres animals detritívors, com ara cucs i paneroles. El compostador és un recipient on podem abocar restes d’aliments i del jardí, on s’imita el procés natural de transformació de les restes orgàniques obtenint compost a casa nostra, de manera que es fomenta

la recuperació i valoració d’aquest recurs en la mateixa llar.

El procés de compostatge no és un procés ràpid (el primer compost pot trigar, mínim, de 6 a 9 mesos en fer-se). Un cop extrets els primers sacs, el període de compostatge es pot reduir a 3-4 mesos, depenent de cada cas, però tot i així resulta molt còmode. En primer lloc, evita treure del circuit de la recollida porta a porta, ens facilita la recollida selectiva a la cuina, no té cap despesa de manteniment i, en contra del que puguem pensar, no fa pudor si es controla el seu procés.

Actualment els residus orgànics representen el 38% en pes dels residus que generen les llars catalanes. Fent compostatge casolà, aquests quilos de matèria orgànica no es transportaran a l’abocador, ni a la planta de compostatge, que és on s’ha de gestionar. Per tant, estalviarem transport, energia i evitarem

també, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i obtindrem un adob molt útil per al consum propi. D’aquesta manera tanquem el cicle de la matèria orgànica a casa nostra.

Com aconseguir el compostador?

Tot i que és un procés natural i que no és necessari fer-ho amb un compostador per portar-ho a terme, l’Ajuntament, a través de la Mancomunitat La Plana i per aquells que ho desitgin, facilita un model de compostador de plàstic del qual n’assumeix el 70 % del cost i el 30% restant, previ pagament al seu lliurament, l’assumeix el compostaire/a i únicament per al primer compostador. El compostador de 600 l de capacitat és totalment modular, fet que facilita un còmode accés per aportar-hi el material, al mateix temps que permet un fàcil muntatge o desmuntatge segons les necessitats. Un cop s’adquireix el compostador, es facilita una guia elaborada per la Mancomunitat La Plana i també es fa un posterior seguiment, per a qualsevol dubte o aclariment que es necessiti en qualsevol moment.

Com fomentem el reciclatge a la nostra vila?

No només a nivell de població es promou per fomentar el compostatge, sinó que també des de l'àrea d'Educació Ambiental de la Mancomunitat s'ha estat treballant durant el curs escolar el projecte de compostatge casolà amb els alumnes de 5è de primària de l’escola Farigola. Amb aquesta activitat els alumnes han tingut l’oportunitat d’iniciar-se en el món del compostatge i han après diferents aspectes i conceptes del compostatge i descobrir tot el què succeeix durant el procés, fins a l’obtenció del producte final: el compost. Per completar l’aprenentatge i veure el procés a gran escala, l’escola també va visitar la planta de compostatge que la Mancomunitat té a les instal·lacions de Malla.

Campanya contra la plaga de mosquit tigre

La Diputació de Barcelona​ ha iniciat una campanya contra la plaga de mosquit tigre. Aquests insectes solen ser molt presents en èpoques de calor i, per aquest motiu, cal anar en compte en aquestes properes setmanes i mesos.

La immensa majoria d'espais on el mosquit tigre pot criar són en finques privades. Especialment, els ous els dipositen en recipients petits que continguin aigua. Per això es recomana buidar tots els recipients que es tinguin amb aigua en finestres, balcons, patis i jardins.

Tota la informació es pot trobar en aquest vídeo elaborat per la pròpia Diputació

Cartell DIBA per a web 1

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De setembre a juny: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns i Dijous de 15,30h a 19h.

-Juliol: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns de 15,30h a 19h.

-Agost: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h.

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

guardiamunicipal@seva.cat

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Telegram

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter