Notícies de medi ambient de l'Ajuntament de Seva

Campanya contra la plaga de mosquit tigre

La Diputació de Barcelona​ ha iniciat una campanya contra la plaga de mosquit tigre. Aquests insectes solen ser molt presents en èpoques de calor i, per aquest motiu, cal anar en compte en aquestes properes setmanes i mesos.

La immensa majoria d'espais on el mosquit tigre pot criar són en finques privades. Especialment, els ous els dipositen en recipients petits que continguin aigua. Per això es recomana buidar tots els recipients que es tinguin amb aigua en finestres, balcons, patis i jardins.

Tota la informació es pot trobar en aquest vídeo elaborat per la pròpia Diputació

Cartell DIBA per a web 1

Es fixe una moratòria de 2 anys per construir o ampliar noves granges

  • La mesura forma part del nou decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes

L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, va assistir dimecres 29 de gener, a una reunió informativa al recinte del Sucre de Vic que tenia per objectiu explicar la moratòria del decret de gestió de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes que ha aprovat el govern per a un període de dos anys.

L'objectiu d’aquesta normativa és assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, i garantir, a la vegada, la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català. Per aconseguir-ho, el decret aprofundeix en un model de gestió basat en la valorització de les dejeccions com a recurs.

Segons l’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, atès que els darrers anys no hi ha hagut canvis significatius en la qualitat de les aigües subterrànies respecte als nivells de nitrats, des de l’Ajuntament considerem que és necessari adoptar mesures addicionals com la moratòria amb l’objectiu d’assolir una fertilització d'excel·lència en els sistemes agrícoles de prop de casa nostra”.

La regidoria de Medi Ambient, present a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica

La regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Seva, a partir de la seva màxima representant, la regidora Núria Rivera, va ser present a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica que es va celebrar a mitjans del mes de gener al Teatre Nacional de Catalunya.

En aquesta cimera es van plantejar diferents reptes de cara al futur, acordant un full de ruta, tant a curt com a mig termini, que permeti afrontar les polítiques de mitigació i d’adaptació del canvi climàtic.

La trobada va servir per a que empreses, entitats socioeconòmi­ques i professionals, administracions públiques i altres actors agafessin un conjunt de 17 compromisos, generals i sectorials, per lluitar a favor del medi ambient.

Entra en funcionament el sistema de recollida porta a porta a les urbanitzacions de Seva

Amb la posada en marxa del porta a porta a les urbanitzacions, un sistema ja implantat al nucli de Seva l’any 2005, l’Ajuntament té per objectiu millorar els índexs de recollida selectiva del municipi, que en les àrees on no hi ha porta a porta està per sota del 50%.

L’Ajuntament de Seva, conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, ha posat en marxa un nou sistema de recollida de residus porta a porta a les diverses urbanitzacions del municipi. Amb la implantació del porta a porta, que va entrar en funcionament el passat dilluns 11 de novembre, les urbanitzacions de Can Garriga, El Montanyà, El Pinós i Perafita s’han començat a beneficiar d’un servei que al nucli del municipi ja està en marxa, de forma exitosa, des de 2005.

Amb caràcter previ a la posada en marxa del nou servei, l’Ajuntament va organitzar tres reunions informatives amb els veïns i veïnes de les urbanitzacions a fi d’explicar amb detall el funcionament del sistema. Les trobades també van servirper repartirentre les persones assistents el kit de material necessari per fer correctament el porta a porta, consistent en un cubell marró de 25 litres per a la fracció orgànica i d’un cubell beix de 35 litres per a les fraccions d’envasos lleugers, paper i cartró i resta.

Com funciona el nou sistema?

Tots els cubells porten incorporats un xip electrònic que permetrà identificar, per a cada habitatge, els residus que es treuen al carrer. La lectura dels xips es farà per mitjàd’un lector incorporat en els camions de la recollida i uns braçalets que portarà el personal de la Mancomunitat La Plana, que és l’ens encarregat de prestar el servei. Aquest sistema permetrà disposar de tota la informació de recollida en temps real i donar resposta a les incidències amb més rapidesa, així com incorporar mesures per anar optimitzant el sistema sobre la marxa.

La sostenibilitat, una prioritat per a l’Ajuntament

Amb la implantació d’aquest model de recollida de residus, l’Ajuntament de Seva té per objectiu millorar els resultats de la recollida selectiva a les urbanitzacions. I és que fins ara, amb el sistema de contenidors tradicionals, el percentatge de recollida selectiva a les urbanitzacions era només del 46 %, una xifra molt baixa en comparació amb al 84% registrata les àrees del municipi on es duu a terme el porta a porta des de fa ja gairebé 15 anys. A més, el sistema de contenidors sovint degrada el paisatge i l’entorn natural degut al mal ús que en fan algunes persones. Maria Anna Pineda, alcaldessa de Seva, emmarca la generalització del porta a porta a tot el municipi “en la voluntat de l’Ajuntament deconvertir Seva en un municipi capdavanter a la comarca en termes de medi ambient i sostenibilitat”, una aposta que, encara en paraules de l’alcaldessa, “es veurà reflectida al llarg del mandat en diverses accions importants, com ara l’impuls de les energies netes o la millora de la xarxa d’abastiment d’aigua”.

On puc aconseguir el kit de reciclatge?

La Mancomunitat La Plana posa a disposició dels veïns i veïnes que no hagin pogut assistir a les reunions informatives el material necessari per poder fer la recollida selectiva de forma efectiva. Les persones que hi estiguin interessades s’hi poden posar en contacte a través del telèfon 93 812 41 67 (ext. 5).

S’engega una nova campanya de cens i vacunació de mascotes

Aquesta tindrà lloc del 23 al 29 en el consultori veterinari VetSeva i amb visites concertades a domicili a Sant Miquel de Balenyà.

El consultori veterinari VetSeva engega una nova campanya de cens i vacunació de mascotes aquest mes de setembre. Aquesta tindrà lloc entre els dies 23 i 29 en l’horari habitual d’obertura del consultori, de dimarts a divendres de 10 a 14 h i les tardes els dilluns i dimecres de 16 a 19 h. A Sant Miquel de Balenyà s’hi desplaçaran prèvia visita concertada, que caldrà demanar trucant al 615 01 44 44.

Durant els dies que duri la campanya es realitzaran tasques d’identificació de mascotes, donació d’alta del gos o gat en el cens municipal i comprovació de vacunacions i desparasitacions.

Nova franja de seguretat per la Prevenció d'incendis Forestals a l'urbanització del Montanyà

Aquest sistema de seguretat perimetral permet aïllar urbanitzacions que estan en contacte amb el bosc -i els seus edificis i instal·lacions- i protegir-les del foc en cas d’incendi.


L’Ajuntament de Seva, complint amb la normativa d'incendis forestals del Departament d'agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat de Catalunya, ha executat una franja de seguretat de 25 metres per la prevenció de risc d'incendis forestals a la urbanització de Montanyà. Es tracta d’una voral que encercla el perímetre delimitat per les cases i els habitatges del barri. Per implantar la franja, s’han hagut d’efectuar treballs d’aclariment sobre l’arbrat i els matolls de l’àrea, així com tasques de neteja i altres operacions de desembossament.


Les franges de protecció perimetral de les urbanitzacions enfront incendis forestals són mesures que serveixen per prevenir incendis i aïllar urbanitzacions, edificis i instal·lacions que es troben en contacte amb el bosc. En aquestes franges s’ha d’eliminar gairebé tot el matoll i tallar part dels arbres per reduir la força dels incendis i dificultar que aquests arribin als habitatges.


L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, destaca la importància d’aquestes franges i emmarca els treballs realitzats en el “compromís de l’Ajuntament amb la prevenció i la lluita contra els incendis forestals”.

 

L'Ajuntament arranja i embelleix l'accés a La Frau

Recentment el consistori ha realitzat treballs de desbrossament i neteja d’aquesta zona verda, ideal per passejar amb el bon temps.
Un dels entorns més característics per practicar esport o relaxar-se de Seva -l’accés als jardins i la masia de La Frau, a la urbanització d’El Pinós- ha millorat notablement la seva estètica gràcies a un seguit d’actuacions que el consistori ha realitzat en aquest privilegiat espai verd. En concret, s’ha desbrossat la zona, així com s’ha netejat l’àrea i s’han talat dos arbres que eren morts.

La segona fase de l’actuació municipal consistirà en l’arranjament del camí, i es calcula que es durà a terme entre els mesos de setembre i octubre d’enguany.


L’alcaldessa de Seva, Maria Anna Pineda, destaca que “l’accés a La Frau és un lloc idoni i preciós per passejar, i ara no només ha millorat la seva estètica i el seu encant, sinó que, amb aquests treballs, també es garantirà una millor comoditat als usuaris que vulguin utilitzar la via”.

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De dilluns a divendres de 9,00h a 14,00h

-Dilluns i dijous de 15,30h a 19,00h

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

vigilantnit@gmail.com

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter