Notícies de medi ambient de l'Ajuntament de Seva

A Seva fem compostatge casolà

De manera complementària a la recollida selectiva i al porta a porta, l’Ajuntament de Seva vol promoure el compostatge casolà a través de compostadors, conjuntament amb la Mancomunitat La Plana, un projecte que s’està portant a terme des de l’any 2000.

El compostatge casolà és la transformació de la matèria orgànica de la cuina, del pati o de l’hort, al mateix lloc on es produeix, evitant els desplaçaments i gràcies al treball de petits microorganismes (bacteris, fongs i actinomicets) i altres animals detritívors, com ara cucs i paneroles. El compostador és un recipient on podem abocar restes d’aliments i del jardí, on s’imita el procés natural de transformació de les restes orgàniques obtenint compost a casa nostra, de manera que es fomenta

la recuperació i valoració d’aquest recurs en la mateixa llar.

El procés de compostatge no és un procés ràpid (el primer compost pot trigar, mínim, de 6 a 9 mesos en fer-se). Un cop extrets els primers sacs, el període de compostatge es pot reduir a 3-4 mesos, depenent de cada cas, però tot i així resulta molt còmode. En primer lloc, evita treure del circuit de la recollida porta a porta, ens facilita la recollida selectiva a la cuina, no té cap despesa de manteniment i, en contra del que puguem pensar, no fa pudor si es controla el seu procés.

Actualment els residus orgànics representen el 38% en pes dels residus que generen les llars catalanes. Fent compostatge casolà, aquests quilos de matèria orgànica no es transportaran a l’abocador, ni a la planta de compostatge, que és on s’ha de gestionar. Per tant, estalviarem transport, energia i evitarem

també, l’emissió de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera i obtindrem un adob molt útil per al consum propi. D’aquesta manera tanquem el cicle de la matèria orgànica a casa nostra.

Com aconseguir el compostador?

Tot i que és un procés natural i que no és necessari fer-ho amb un compostador per portar-ho a terme, l’Ajuntament, a través de la Mancomunitat La Plana i per aquells que ho desitgin, facilita un model de compostador de plàstic del qual n’assumeix el 70 % del cost i el 30% restant, previ pagament al seu lliurament, l’assumeix el compostaire/a i únicament per al primer compostador. El compostador de 600 l de capacitat és totalment modular, fet que facilita un còmode accés per aportar-hi el material, al mateix temps que permet un fàcil muntatge o desmuntatge segons les necessitats. Un cop s’adquireix el compostador, es facilita una guia elaborada per la Mancomunitat La Plana i també es fa un posterior seguiment, per a qualsevol dubte o aclariment que es necessiti en qualsevol moment.

Com fomentem el reciclatge a la nostra vila?

No només a nivell de població es promou per fomentar el compostatge, sinó que també des de l'àrea d'Educació Ambiental de la Mancomunitat s'ha estat treballant durant el curs escolar el projecte de compostatge casolà amb els alumnes de 5è de primària de l’escola Farigola. Amb aquesta activitat els alumnes han tingut l’oportunitat d’iniciar-se en el món del compostatge i han après diferents aspectes i conceptes del compostatge i descobrir tot el què succeeix durant el procés, fins a l’obtenció del producte final: el compost. Per completar l’aprenentatge i veure el procés a gran escala, l’escola també va visitar la planta de compostatge que la Mancomunitat té a les instal·lacions de Malla.

Contacte

Ajuntament de Seva

 C. de Dalt, 5 08553 Seva

 938 840 111

 938 840 214

seva@seva.cat

Horaris OAC:

-De setembre a juny: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns i Dijous de 15,30h a 19h.

-Juliol: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h. Dilluns de 15,30h a 19h.

-Agost: De Dilluns a Divendres de 9h a 14h.

- - - - - - -

Guàrdia municipal de Seva

Whatsapp - 686 418 444

Twitter - @t686418444

guardiamunicipal@seva.cat

- - - - - - -

EMD SM Balenyà

 C. del Casal, s/n 08554 S.M. Balenyà

 93 812 49 42

info@smbalenya.cat

- - - - - - -

Telegram

Instagram

Instagram ajuntament

Facebook

 

Twitter