La Mancomunitat La Plana rebrà 1 M€ per la nova planta decompostatge
A l’acte de presentació de l’Agència de Residus de Catalunya s’han presentat els fons Next Generation de l’UE per a millora de residus municipals
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Isaac Peraire i Soler, ha anunciat aquest dijous l’atorgament de 1 M € a la Mancomunitat La Plana per a la creació d’una nova planta de compostatge, gràcies a la qual es podrà gestionar fins a 1500 tones anuals de matèria orgànica generada i recollida porta a porta en els 14 municipis que gestiona. Així doncs, es triplicaran els residus orgànics que s'hi tracten per obtenir-ne compost de classe A: un fertilitzant de molt bona qualitat per utilitzar en agricultura. Aquesta nova planta de compostatge ens permetrà seguir avançant fins arribar a tancar el cercle i poder fer un tractament de km0.
L’acte de presentació s’ha fet a les instal·lacions de la Mancomunitat La Plana a les 12.00 h del migdia el passat dijous 14 de juliol. Abans de la presentació, una delegació de la Mancomunitat ha acompanyat al director de l’ARC a una visita d’obres i a conèixer la planta de compostatge que està en funcionament en l’actualitat.
Txevi Rovira Montells, president en funcions de la Mancomunitat La Plana, i Isaac Peraire i Soler, director de l’Agència de Residus de Catalunya, han presidit un acte que ha comptat amb l’explicació tècnica de la nova infraestructura per part de Cesc Molist, cap de l’Àrea de medi Ambient de la Mancomunitat.
El director de l’ARC ha explicat els ajuts atorgats en aquesta convocatòria i ha justificat que l'anunci s'hagi fet a la Mancomunitat La Plana perquè és una institució referent, és “la capital de la gestió de residus”, és "un exemple des de fa molt anys per la qualitat de la matèria orgànica que recull gràcies a la corresponsabilitat de la ciutadania que fa una molt bona selecció en origen". Ha recordat, també, que "com millor és la recollida, més eficient ha de ser la gestió. I que per aconseguir-ho calen infraestructures de gestió eficients".
Les subvencions per millorar les infraestructures de tractament de residus municipals a Catalunya financen les instal·lacions de tractament de la fracció orgànica recollida selectivament, les instal·lacions de preparació per a la reutilització i les instal·lacions de tractament mecànic i biològic de la fracció resta. Les que rebran major finançament són les de tractament de la fracció orgànica recollida selectivament, perquè en les plantes de compostatge es valoritzen els residus orgànics que provenen de les llars. Es produeix compost, un bon adob i un excel·lent regenerador orgànic, que pot ser utilitzat a l’agricultura, jardineria, obra pública o restauració d’espais naturals. D’aquesta manera, s’evita que els residus orgànics es destinin als dipòsits controlats, la via de gestió que provoca més impacte ambiental a causa de les emissions de gasos d’efecte hivernacle que es produeixen.